Politická hra?

12.01.2016 22:27


Reakcia pána ministra na pripravovaný štrajk na seba nenechala dlho čakať. Aj keď v prvom rade treba pripomenúť, že nikto z učiteľov o štrajk ako taký nestojí. Učiteľom ide o zvýšenie ich životnej úrovne a vytvorenie adekvátnych podmienok pre prácu. Pán minister sa mýli, pokiaľ tvrdí, že za dva týždne nestihne urobiť nič. Za dva týždne môže urobiť všetko. Je to jednoduché, v zrýchlenom konaní zvýšiť platy pedagogickým a odborným zamestnancom škôl, upraviť štátny rozpočet pre rok 2016 s cieľom navýšenia pre rezort školstva a prijať novelu zákona č. 317/2009, ktorá by okrem iného učiteľom zabezpečila možnosť kontinuálneho vzdelávania. Požiadavky (https://www.isu.sk/manualy/vyhlasenie-strajkovej-pohotovosti/) sú jednoduché, chce to len chlapský prístup k veci.

Minister však odvracia pozornosť od skutočných problémov a výzvy a na miesto toho poukazuje na nezmysly. Jedným z týchto nezmyslov je vyhlásenie, v ktorom prirovnáva odštartovanú štrajkovú pohotovosť k politickej iniciatíve na úrovni straníckej politiky (https://domov.sme.sk/c/20071687/draxler-kritizuje-strajk-ucitelov.html). Nezmysly hodné politickej kultúry kolegov z vlády, ktoré vôbec nie sú prekvapivé. V konečnom dôsledku sa dalo čakať, že presne takáto reakcia vzíde zo strany ministerstva. Výrok „topiaci sa slamky chytá“, je v tomto prípade úplne na mieste a len demonštruje „záujem“ vlády riešiť skutočné problémy, ktoré na Slovensku máme.

Zdravotníctvo je v katastrofálnom stave, školstvo finančne podvyživené. Oba tieto rezorty v jame levovej a premiér dokáže usporiadať za päť dní tri tlačovky k utečencom (https://dennikn.sk/337276/fico-mal-za-pat-dni-tri-tlacovky-utecencom-zdravotnictvu-ziadnu/). Otázka znie, či je skutočne problém migrantov na našom území taký rozsiahly, že odsúva aj témy okolo zdravotníctva a školstva. Čo na tom, že v nemocniciach sa nekúri (https://www.aktuality.sk/clanok/311440/v-bratislavskej-nemocnici-na-antolskej-sa-opat-nekuri/), čo na tom, že výsledky našich žiakov v  medzinárodných meraniach sú čoraz horšie (https://www.aktuality.sk/clanok/241407/testy-pisa-medzinarodne-testovanie-vzdelanost/)? Skutočne chránia politici na bilbordoch našu krajinu? Alebo ju skôr vedú do záhuby?

Za Iniciatívou slovenských učiteľov nestoja žiadne politické strany, žiadne médiá, žiadne chiméry. Iniciatívu tvoria nahnevaní učitelia, ktorí chcú adekvátnu životnú úroveň a zároveň vhodné podmienky, aby mohli kvalitne vykonávať svoju prácu. Téma okolo politickej hry zo strany Iniciatívy slovenských učiteľov je len úbohá snaha odvrátiť pozornosť od skutočných problémov. Túto tému potrebuje živiť iba ten, komu tečie do topánok. Témy ako sociálny štát, sociálne istoty, sociálne balíčky vyšli z úst, či pera súčasnej vlády a nie z pera Iniciatívy slovenských učiteľov. Kto teda skutočne hrá politickú hru?

                                                                                    Ľuboš Sibert, Iniciatíva slovenských učiteľov