Prečo by vaše deti a ich učitelia nemali čakať na ďalšiu vládu

05.12.2015 00:32

Minister Draxler považuje požiadavky učiteľov na navýšenie prostriedkov na vzdelávanie za legitímne: „Už sa nemôžeme ďalej vyhovárať ani sa tváriť, že to tak nie je. Do školstva musí ísť viac peňazí“ no okamžite nezabudne dodať,  že tento stav bude rozumné riešiť až po voľbách.Podobné vyjadrenia učitelia opakovane počúvajú aj od vedenia starých školských odborov. 

Prečo by učitelia teda nemali veriť, že sa situácia v novej vláde zmení Vláda každoročne predkladá  Návrh rozpočtu verejnej správy na 3 roky dopredu. Tu je predpokladaný rast, ktorý nám súčasná vláda naplánovala v októbri 2015 na roky 2016 - 2018:

    

              Zdroj: Návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2016 až 2018 - nové znenie, str. 48.                                             https://www.finance.gov.sk/Default.aspx?CatID=10397

  Ak by to náhodou nebolo z tabuľky jasné, plánované navýšenie financií na najbližšie    obdobie je 0%.

Doteraz sa predseda vlády vyhováral na kríu. Kedy inokedy budeme mať možnosť investovať do vzdelania, ak nie teraz, keď minister financií predpokladá štvorpercentný ekonomický rast? Tá istá vládna garnitúra (Robert Fico č.1), nebola schopná nájsť prostriedky na vzdelávanie ani v čase, keď rast HDP prekračoval 10%-nú hranicu. Mali by sme veriť, že vláda Roberta Fica č.3 to zvládne?

                                                                                      Jana Ftáčnik Pastorková